Plenaire sessie 02-11-2010

Uit spider
Ga naar:navigatie, zoeken

Non-functional requirements: Reliability

Of het nu het beschermen van de lage landen tegen het water, het garanderen van de beschikbaarheid van de betaalautomaten in de Nederlandse winkels, of de betrouwbaarheid van medische apparatuur betreft: reliability neemt een steeds prominentere plaats in.


Opening (PDF)

Wil Leeuwis (SPIder-bestuur)

In zijn opening stond Wil Leeuwis kort stil bij de overgang naar de nieuwe wiki-gebaseerde website van SPIder. Matt Verhaegh, als SPIder-bestuurslid verantwoordelijk voor de website, bedankte Niels Malotaux voor zijn inzet als webmaster van de oude site. Gedurende meer dan tien jaar heeft Niels de website operationeel en actueel gehouden. Of hij nu in Bilthoven of in Japan zat, een mail naar Niels met een verzoek iets te plaatsen werd altijd prompt behandeld. Een goed voorbeeld voor de nieuwe webmasters!


Tijdens deze plenaire sessie gaven, in deze volgorde, Vincent Ronteltap (Philips), Tobias Kuipers (Software Improvement Group) en Guillaume Stollman (Philips) een beeld van ontwikkelingen op het gebied van reliability.


40 Years of Software Reliability (PDF)

Vincent Ronteltap (Philips)

Vincent Ronteltap has been working in software in Philips since 1 October 1970, so has just had his 40 years jubilee. His working experience within Philips encompasses a lot of different parts of s large organization:

  • 2000-2010: Consultant at Philips Applied Technologies. This comprises the guidance and support of development projects and development groups in their growth to higher maturity levels according to the Capability Maturity Model Integration (CMMI) and performing appraisals to evaluate maturity levels, this also comprises training and coaching in aspects of Software Reliability.
  • 1992-1999: Discipline leader Research/ Centre for Technical Training, Information Technology.
  • 1980-1992: Computing Science and Software Engineering trainer/ course developer/ coordinator,
  • 1970-1979: Scientific programmer and statistical assistant at Philips Lighting.

Abstract of Vincent Ronteltap's presentation: Software reliability has always been a point of attention in Philips. The meaning of the notion ‘reliability’ has evolved considerably, however. It used to relate to correctness, nowadays it is more related to dependability. We will follow the shift of this meaning through the past four decades. We will look back to what has evolved during this period; taking products and processes into consideration. Moreover, what may be potential trends for the future, starting from the current situation.

In zijn presentatie gebruikte Vincent Ronteltap het begrip illities en verwees naar een publicatie met deze naam van Peter van de Kerkhof, op de website van ImQuSo.


Assessing and Predicting Reliability of Applications (PDF)

Tobias Kuipers (Software Improvement Group)

Tobias Kuipers studeerde informatica aan de UvA. Daarna deed hij promotieonderzoek naar het onderhouden van grootschalige software-portfolio’s aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Dat onderzoek mondde uit in een bedrijf, de o.a. door hem opgerichte Software Improvement Group (SIG). Hij is daar sinds de oprichting in 2000 technisch directeur. SIG assisteert de management teams van haar klanten in het verbeteren van de kwaliteit van hun software. SIG werkt voor organisaties die grote complexe softwareportfolio’s hebben, waaronder Rabobank, ING, Belastingdienst, ProRail, KLM, TNT Post en IKEA. Tobias is verantwoordelijk voor de kwaliteit en levering van alle diensten van SIG en treedt regelmatig op als adviseur van CIOs. Daarnaast geeft hij regelmatig gastcolleges in binnen en buitenland en publiceert hij over zaken die te maken hebben met software kwaliteit, software kosten en het management daarvan.

Over zijn presentatie: Als onderdeel van het algemene SIG Quality Model is een kwaliteitsmodel ontwikkeld voor betrouwbaarheid van software-systemen. Doel van dit model is tweeledig: aan de ene kant is het bruikbaar om met relatief weinig inspanning van een applicatieportfolio vast te stellen waar de zwakke plekken qua betrouwbaarheid zitten, en aan de andere kant geeft het per applicatie een voorspelling van hoe betrouwbaar de applicatie in de toekomst zal blijken. De invoer van het model zijn zowel waarnemingen van het gedrag van de applicaties (externe kwaliteitsmetingen) als metingen die verricht zijn aan de software zelf (interne kwaliteitsmetingen).


Nonfunctional Requirement, Reliability: definition and measurement (PDF)

Guillaume Stollman (Philips)

Guillaume Stollman is sinds 1987 werkzaam bij Philips. Zijn kennisgebied betreft m.n. kwaliteit van producten en van het productontwikkelproces. De afgelopen jaren houdt hij zich bezig met de reliability en serviceability van interventionele röntgensystemen zoals die ontworpen en geproduceerd worden bij Philips Healthcare.

In zijn lezing gaat Guillaume Stollman in op de definitie van reliability, de metrics die in de praktijk daarvoor worden gebruikt en de moeilijkheden en mogelijkheden die deze metrics opleveren. Hij doet dit ook, maar in beperkte mate, voor serviceability.


De plenaire sessie van 2 november 2010 werd gehouden in het auditorium van het trainingsgebouw van Philips Healthcare in Best.