Plenaire sessie 23-09-2010

Uit spider
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 3 nov 2010 om 07:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Non-functional requirements & Architectuur

Het jaarthema van de plenaire sessies in 2010 is non-functional requirements. De eerste plenaire sessie in 2010 ging over onderhoudbaarheid, de tweede over efficiency. Deze derde plenaire sessie op staat in het teken van architectuur.

Volgens IEEE 1471 (identiek aan ISO/IEC 42010:20072) is architectuur: “De fundamentele organisatie van een systeem, uitgedrukt in zijn componenten, hun relaties tot elkaar en de omgeving en de principes die het ontwerp en de evolutie daarvan bepalen”.

In deel twee van IEEE 1471 wordt het als volgt uitgelegd:

  • conceptueel is architectuur de normatieve beperking van ontwerpvrijheid bij systeemontwerp;
  • operationeel is architectuur een consistente en coherente set ontwerpprincipes die samen de noodzakelijk geachte beperking van de ontwerpvrijheid bewerkstelligen.

In de operationele uitleg lezen we onder andere dat architectuur van doen heeft met requirements, namelijk de requirements, nodig voor de gewenste beperking in de ontwerpvrijheid.

In deze plenaire sessie wordt het onderwerp non-functional requirements en architectuur uitgewerkt in drie interessante presentaties. Sven van der Zee benadert het onderwerp vanuit het gezichtspunt van de requirements engineer. Daarna presenteert Rik Farenhorst een en ander bezien vanuit de architect. Remco de Boer gaat in op de overeenkomsten tussen architectuur en requirements. Hij sluit de avond af met een discussie over de stelling “er bestaat geen fundamenteel verschil tussen requirements-uitspraken en architectuur-uitspraken”.


Inleiding onderwerp & Mededelingen bestuur (PDF)

Jeroen Macke (SPIder bestuur)

Non-functional requirements & Architectuur - Bekeken vanuit de Requirements Engineer (PDF)

Sven van der Zee (DNV-CIBIT)

Non-functional requirements & Architectuur - Bekeken vanuit de Architect (PDF)

Rik Farenhorst (DNV-CIBIT)

Non-functional requirements & Architectuur - Twee handen op één buik! (PDF)

Remco de Boer (ArchiXL)