Plenaire sessie 25-11-2009

Uit spider
Ga naar:navigatie, zoeken

Thema: Agile Development and Quality Models

Agile Development and Quality Models (PDF)

Jeroen Macke (SPIder bestuur)

Do Agile on the one hand and ISO, SPICE and CMMi on the other hand match?

ISO 13485 en agile, vrienden of vijanden? (PDF)

Lucien Jaegers (Philips Research MiPlaza)

ISO 13485, een uitbreiding op ISO 9001, is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitssysteem dat gebruikt wordt voor de ontwikkeling en productie van medische apparaten. Vanwege de sterke focus op veiligheid en effectiviteit van het medisch apparaat stelt deze norm strakke eisen aan de organisatie, zijn processen en aan hetgeen gemaakt wordt. Agile software development staat daarentegen bekend om zijn vrijheid, en ook om zijn intrinsieke flexibiteit. Maar is ASD wel kneedbaar genoeg om zich ook aan ISO 13485 aan te passen?

Lucien Jaegers van Philips Research MiPlaza heeft bijna 15 jaar ervaring in alle facetten van software engineering. Momenteel leidt hij het project dat het kwaliteitssysteem van zijn afdeling ISO13458 compliant gaat maken. Met een multidisciplinaire afdeling waarvan de software groep op een agile leest is geschoeid een zeer boeiende excercitie.

CMMI en Agile - synergie of dysergie? (PDF)

André Heijstek (Improvementfocus)

CMMI en Agile worden vaak als tegenpolen gezien. Je doet of het ene, of het andere. Sommigen proberen beide aanpakken te combineren. Dat gaat met meer en minder succes gepaard. De oorzaak hiervoor ligt vaak in het feit dat de gebruikers van beide aanpakken zich niet bewust zijn van de impliciete aannames in de methoden. Ik probeer deze impliciete aannames in deze presentatie expliciet te maken, en geef suggesties voor een zinvolle synergie.

André Heijstek houdt zich sinds 1992 bezig met software process improvement. Hij heeft ervaring als ontwikkelaar, projectleider, lijn manager en improvement coach. André is SEI gecertificeerd lead appraiser voor CMMI DEV en CMMI SVC. Zijn eerste grote CMMI implementatie leidde tot een Agile proces - in 1995.

Scrum, Agile and regulations? Why not? (PDF)

Martin Mermans (Philips healthcare Informatics Infrastructure (PII))

Philips Healthcare is an industry that has to comply (as do many other industries) to standards and regulations that are imposed by external bodies. In the Healthcare industry it is typically the American Food and Drug Administration (FDA) that have strict rules and they also have the power to enforce them. Several ‘internally’ imposed standards such as CMMi and other quality models do also apply. In this presentation it is explained why and how those standards can match with a Scrum or Agile way of working.

Martin Mermans worked with in various parts of Philips in different quality and improvement related roles from production to development. He now works for a software platform development group within Philips Healthcare (Philips healthcare Informatics Infrastructure, PII) and supported this organization to achieve CMMi Level 2. Prior to this he worked for PH Magnetic Resonance Imaging as Quality Officer and Process Improvement Coordinator.

As good as it gets! (PDF)

Rob Westgeest

In de grond hebben Agile en de meer traditionele kwaliteitsmodellen gelijksoortige doelstellingen. De uitgangspunten in het realiseren van die doelstellingen lijken heel verschillend. In deze presentatie neem ik u mee terug naar de doelstellingen van software verbetering, wat we tot onze beschikking hebben om die doelstellingen te realiseren en hoe ver we kunnen komen.

Rob Westgeest heeft zo'n 18 jaar ervaring in allerlei rollen binnen software engineering. In 2000 deed hij zijn eerste eXtreme Programming project en sinds 2003 is hij onafhankelijk software professional, en traint en begeleid teams en individuen in het meer waarde halen uit software ontwikkeling.