Sessie-2013-04-29

Uit spider
Versie door Robbert de Kuiper (overleg | bijdragen) op 7 mei 2013 om 21:11 (Jan Robat - Power of culture =)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Seminar: Early warning signals for software project failure

Organizational resilience: how to look for early warning signals and act upon these

Presentaties

Jan Robat - Power of culture =

Jan Robat, ABN AMRO, senior vice president en programmadirecteur: “Het geheim van het succes van een programma zit in de cultuur van je organisatie. We willen allemaal medewerkers die betrokken zijn, zich verantwoordelijk voelen en de stappen zetten die nodig zijn om problemen te signaleren en op te lossen. Onze programma’s zijn groot, vele honderden mensen werken jaren om onze doelen te realiseren. Ik wil jullie graag vertellen hoe ik in mijn programma’s een succesvolle cultuur tot stand breng.“


Download de presentatie: Power of culture


Eric van Vliet - How to get early warnings in your project

Eric van der Vliet CGI en Nesma: “Ik vertel over de voorbereidingen voor het project die noodzakelijk zijn om “early warning signs” te detecteren. Qua voorbereiding kan je denken aan architectuur, (size) estimating, cost engineering. Ik heb ervaren dat de signalen in een project niet of onvoldoende betrouwbare resultaten geven wanneer je de voorbereidingen niet goed treft.”

Download de presentatie: How to get early warnings in your project


Paul Siemons - Early signals

Paul Siemons, ING, improvement consultant: “Ik heb bij ING een systeem opgezet dat continu de voortgang van een project bewaakt. Dit system werkt op basis van de status van requirements. Het voordeel hiervan is dat dit kleine eenheden zijn. Hierdoor heb je snel inzicht in de stand van zaken en of er dingen mis gaan qua voortgang. De monitoring is onderbouwd met een metricsplan en het aardige is dat dit geen papier exercitie is maar dat dit operationeel draait.” Een soortgelijk systeem heeft Paul Siemons bij Philips opgezet.


Download: Early signals

Doe de test: in hoeverre is jouw organisatie in staat om problemen vroegtijdig te signaleren en adequaat op te lossen

Wil je weten hoe weerbaar jouw organisatie is? Hoe goed jij je projecten onder controle hebt? Vul dan de vragenlijst op in en zie hoe jij scoort ten opzichte van andere organisaties. De (anonieme) uitkomsten van de poll zullen we bespreken in de groepsdiscussie tijdens het seminar. Maar ook als je niet naar ons seminar komt dan kan je deze vragenlijst invullen en inzicht krijgen in jouw score.

Wat is het verschil tussen organisaties die een feilloze projectuitvoering hebben en organisaties waar het mis gaat?”

In de aanloop naar het seminar Early warning signals for software project failure vragen we ons hoe het komt dat sommige projecten mislukken en andere slagen. Ook Karl Weick hield zich met dat onderwerp bezig en vroeg zich af: “Wat is het verschil tussen organisaties die een feilloze projectuitvoering hebben en organisaties waar het mis gaat?”

Weick deed zijn onderzoek onder organisaties die bekend staan om hun goede processen, mensen en planning. In zijn boek “managing the unexpected” laat hij zien dat het vooral fout gaat op punten die we niet hadden verwacht, die onze aandacht niet hebben. De ramp van morgen is een hele andere dan die van gisteren. Het zijn altijd mensen die deze signalen wel kunnen zien. De bestaande monitoring systems nemen deze signalen niet waar. Organisaties waar het personeel alert is, op het paranoide af, slagen erin om vroegtijdig in te grijpen, voordat de problemen te groot zijn om op te lossen. In Nederland zie je deze cultuur terug bij Shell. Daar probeert men, zoals Rene Honig omschrijft, een gevoel van “continuous unease” bij de medewerkers te creëren. Op het moment dat de veiligheid in het geding is, heeft elke medewerker de macht om een productiesite te evacueren.

De organisaties die Weick onderzocht, investeren sterk in planning en veligheid. In software engineering projecten moeten we talloze malen een compromis maken tussen wat we zelf “goed werk” vinden en het halen van de bedrijfsdoelen binnen de tijd en middelen die ons ter beschikking staan. Toch zie je dat uiteenlopende bedrijven als Phillips en ASML hier effectieve en uiteenlopende strategieën voor hebben ontwikkeld.

Weick’s boek is een aanrader om te lezen, maar SPIder houdt zich zelf ook bezig met dit onderwerp. Op maandagmiddag 29 april zullen we in ons seminar verder ingaan op het signaleren van project failure. Jan Robat, Eric van Vliet en Paul Siemons zullen die middag spreken over het creëren van de juiste cultuur en hoe je de project monitoring kan opzetten. Daarnaast willen we met de bezoekers eigen ervaringen en ideeën over dit onderwerp bespreken.

Door naar boven te scrollen kan je het programma bekijken en je aanmelden.