Sessie-2014-04-03

Uit spider
Ga naar:navigatie, zoeken

Op 3 april 2014 heeft SPIder de thema-namiddag: Stoppen of doorgaan: wat te doen als uw software project in de problemen zit?


Waar & Wannneer

  • Datum - Donderdag 3 april 2014, aanvang om 16:00
  • Kosten - Dankzij onze sponsors Philips, Sogeti, Xebia kunnen we dit event kosteloos aanbieden.
  • Locatie: Oerknal, Science Park 306, Amsterdam


Tegenspoed in uw software project? Stoppen of doorgaan? En hoe dan?

Ook een pijnlijke ervaring gehad met een gefaald software project? Of is uw project tegen alle verwachting in toch geslaagd? Wilt u ervaringen uitwisselen om de juiste lessen te trekken voor uw volgende project? Kom dan naar deworkshop die Spider organiseert in samenwerking met de UvA. U zit aan tafel met directeuren, programma managers, auditors, architecten, leveranciers, consultants, analisten en senior software engineers. We zorgen voor sprekers die kort een prikkelende gedachte aan u voorleggen. Maar eigenlijk bent u het hoofdprogramma. Het programma biedt een structuur waardoor u uw ervaring kan delen. U gaat gegarandeerd weg met een nieuw inzicht.


Grote ambities, grote risico's ICT projecten zijn vaak ambitieus en beogen grote veranderingen die substantiële waarde opleveren voor het bedrijf. Deze projecten herbergen uiteenlopende risico's. Vaak wordt nieuwe technologie ingezet, de vele mogelijke wegen om de doelen te bereiken zorgen voor coördinatie problemen, tel daarbij op de conflicterende belangen, een weerbarstige implementatie en dat lang onduidelijk blijft wat er precies gedaan moet worden. Het mag duidelijk zijn, ondanks alle senioriteit, structuur en daadkracht, geen groot project zal soepel verlopen.


Als stoppen geen optie is Om het project te starten worden risico's kleiner voorgesteld of als beter beheersbaar. Zowel door de eigen organisatie en bestuurders als door leveranciers die graag mee willen doen. Van leveranciers wordt in deze markt verwacht dat ze een groot deel van het risico op zich nemen. Contracten bevatten garanties dat ze kunnen leveren. Voor deze partijen zijn de negatieve consequenties groot om toe te geven dat ze deze opdracht binnen de gestelde constraints niet kunnen waarmaken. Ook voor de bestuurders en interne programmamanagers is het stoppen van een project een pijnlijk zichtbaar brevet van onvermogen.


Operatie geslaagd, patiënt overleden Vaak gaan we door, ook als het tegen zit. We verliezen de doelen uit het oog, en nemen besluiten om het project op te kunnen leveren. We willen de verliezen beperken en voldoen aan de contractuele verplichting. We realiseren functionaliteit waarvan we misschien al lang het gevoel hadden dat dit niet hetgene is dat nodig is om de doelen te behalen.

Uit het evaluatie rapport van het "gefaalde" universitaire project SaNS, met als doel een nieuw student informatie systeem, valt te lezen dat in plaats van de beoogde efficiency-verhoging in de administratie door het nieuwe systeem de werkdruk daar met maar liefst 30% is toegenomen. Het systeem is opgeleverd en in gebruik, tegen een kostenoverschrijding van tientallen miljoenen en een implementatie die laat was en een grote weerslag had in de ziekteverzuim cijfers.


Stoppen, doorgaan, bijsturen - hoe alsnog tot een geslaagd project te komen De nodige projecten falen, zijn te laat, en/of tegen te grote kosten. Wanneer moeten we ze stopzetten? Hoe sturen we goed bij? Hoe moeten we de signalen goed lezen. Hoe zorgen we dat we zelf niet invested en committed raken.

Nog lastiger wordt het als je weet dat de grote geslaagde projecten vaak dezelfde problemen en tegenslagen hebben gekend. Stoppen bij de eerste tegenslag zal het aantal succesvolle projecten zeker niet groter maken. Wat kunnen we daarvan leren?

Spider nodigt u uit voor een intrigerende sessie! Mocht u mensen weten die als ervaringsdeskundigen niet mogen ontbreken op deze dag, stuur het dan door.

Bekijk onze website http://www.st-spider.nl voor meer informatie over SPIder, eerdere thema-avonden en kennis over software improvement.


De opgave verloopt via TWTvite http://twtvite.com/SPIdersoftwareprojecten