Sessie-2014-09-11

Uit spider
Versie door Matt.verhaegh (overleg | bijdragen) op 21 sep 2014 om 20:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op 11 sept 2014 heeft SPIder tesamen met CGI de thema-avond georganiseerd: '''Generic Automatic Software Test System GAST en SPADE''' Op donderdag 11 september v...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Op 11 sept 2014 heeft SPIder tesamen met CGI de thema-avond georganiseerd:


Generic Automatic Software Test System GAST en SPADE


Op donderdag 11 september vond in het hoofdkantoor van CGI te Rotterdam een SPIder event plaats met als titel "hoe SPADE uw software project versnelt".

Na het Chinese diner dat door onze lokale gastheer Edwin Hendriks van CGI was besteld en met smaak was verorberd was als eerste spreker Pieter Koopman van de Radboud Universiteit van Nijmegen aan het woord. Pieter verteld over Gast, een tool dat automatisch test case kan genereren. Dit gebeurd zowel voor modellen die met een state-machine te beschrijven zijn als voor discrete modellen.


Pieter gaf als voorbeeld een programma dat de wortel van een getal uitrekent, en een voorbeeld aan de hand van een dranken automaat. De demonstratie van Gast was overtuigend en aan de hand van de vele vragen kon worden vast gesteld dat het verhaal goed over de bühne is gebracht. Wisten jullie overigens dat de Schotse stem computers ook door Pieter zijn gevalideerd!


De tweede spreker was Edwin Hendriks. Deze legde ons SPADE uit, (uitspreken op zijn Nederlands). Dit tool dat al bijna 10 jaar door CGI intern werd ontwikkeld en gebruikt is in staat aan de hand van een zeer hoog niveau beschrijving code te genereren. Edwin liet aan de hand van een webwinkel voorbeeld zien wat SPADE allemaal kan. De winkel werd ter plekke aangemaakt "welke kleren zullen we verkopen" en het web formulier werd bedacht. Met een druk op de knop werd de Java code gegenereerd. Nadat deze op de webserver werd geplaatst kon iedereen vaststellen dat de webwinkel werkte. Aan de hand van de functiepunten analyse werd een productiviteits verbetering van een factor 500 vastgesteld. De top van de V, wordt volledig kortgesloten door gebruik van SPADE. Indrukwekkend! Ook dit verhaal werk enthousiast gebracht en was zeer interessant getuige de vele vragen.

Al met al een geslaagd SPIder event!